loading

2021 | Delft Blue Baby Bowls
klei, porcelein slib, Delfts Blauw pigment, glazuur
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Delft Blue Baby Bowls zijn met de hand geschilderde soul-portraits van baby’s op schalen. Wanneer de baby 3-6 maanden oud* is, worden professionele foto’s gemaakt. Bij volwassenen of kinderen die al wat ouder zijn, kan vanuit een bestaande foto gewerkt worden. Ook kan de baby omringd worden door karakteristieke elementen uit het land van herkomst (bijvoorbeeld vruchten). Dit ‘inbedden’ maakt Delft Blue Baby Bowlt tot unieke, betekenisvolle portretten van roots, de prille start van ons bestaan en ultieme onschuld.

* op deze leeftijd is de ultieme onschuld nog volkomen puur en zichtbaar. Onderzoekend denken en verbazing zijn direct af te lezen op het gezicht. De blik van het jonge kind dat een bezoeker of voorwerp aftast en ‘scant’ is authentiek en tijdloos.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

UNIEK MAATWERK | in opdracht
De portretten worden in opdracht gemaakt. In een voorgesprek wordt doorgenomen waar de schaal voor bedoeld is. Ook de achtergrond van de geportretteerde, de eventuele mate van artistieke vrijheid en de kosten komen aan de orde.

GESCHENKvoor het leven
Delft Blue Baby Bowls worden vaak gebruikt om het begin van het leven te markeren en te vieren en zijn een cadeau voor het leven. Naast vieren kunnen ze ook een rol spelen bij herdenken. Opgehangen aan de muur of neergezet, kunnen ze de functie van een rustpunt of monumentje aannemen. Het is moeilijk om onbewogen te blijven, wanneer we het jonge kind in onszelf vastleggen en in het licht zetten.  Dat doet iets met je. Dit geschenk is een eerbetoon aan onze start, aan het onbeschreven blad, dat we ooit waren.

ÉÉN FOTOÉÉN individu
Delft Blue Baby Bowls worden aan de hand van een foto gemaakt. Dat kan bij oudere kinderen en volwassenen een bestaande foto uit de baby-tijd zijn. Aangeleverde foto’s worden beoordeeld of de gelaatskenmerken voldoende zicht- en ‘leesbaar’ zijn. Anders is het bij kinderen die onlangs geboren zijn. Dan wordt een fotosessie ingepland wanneer het kindje 3-6 maanden oud is. Foto’s voor Delft blue Baby Bowls hebben bij voorkeur een ‘onderzoekende blik’ die de essentie van deze uitzonderlijke levensfase ‘vangt’. De fotosessie levert beslist ook lachende foto’s en misschien duo-fotoportretten (grootouder-kind, broer en zus) op. Die zijn wel heel geschikt om als foto door het leven te gaan, maar minder als uitgangspunt voor Delft Blue Baby Bowls, die een intieme en individuele benadering op maat vragen. (details over eventuele extra kosten van de fotosessie, zie onder bij fotosessie)

TARIEVEN | hoe zijn de prijzen opgebouwd 
De prijsklasse van Delft Blue Baby Bowls laat zien dat ze niet te vergelijken zijn met geboorte-tegels, foto-transfers op keramiek of een geinig hebbedingetje. Delft Blue Baby Bowls zijn -more than meets the eye- en maken onderdeel uit van een ‘proces’ dat niet iedereen zal aanspreken. Wanneer de meerwaarde wel aanspreekt, gaan we in gesprek en wordt vooraf een prijs overeengekomen. De kosten zijn afhankelijk van:
–  fotosessie (is per saldo gekgenoeg goedkoper > een leesbare foto met goed zichtbare gelaatstrekken is namelijk minder arbeidsintensief om na te schilderen)
–  kwaliteit en ‘leesbaarheid’ van details op een aangeleverde foto
–  formaat van de schaal (een grote schaal vergt meer arbeidsintensieve uren en een grotere oven bij een ander stook-adres)
–  vorm en uitvoering van de schaal of het bord (denk aan handgevormd, plat of met een rand, aangebrachte structuren, een standaard aangekochte ‘biscuit voorgebakken’ schaal, het aanbrengen van een 3d portret (zoals op munten)
–  het aantal en de complexiteit van de omgevings-illustraties
–  eventuele specifieke wensen van u als opdrachtgever, die aanzienlijk meer uren vergen, bijvoorbeeld een portret in kleur. Kleur vergt tussentijdse proeven. Het is uiteraard anders dan Delfts Bauw en prachtig maar een complex en arbeidsintensief procédé. Wanneer de financiën het toelaten is er in principe veel mogelijk.

TIMEBANK | korting via arbeid uitruil
Zeker bij schalen en borden die gebruikt gaan worden om te herdenken, zou het erg pijnlijk zijn, wanneer het vanwege de kosten geen doorgang zou kunnen vinden. In dat geval werk ik met een Timebank constructie oftewel met een korting, via het uitruilen van arbeid en diensten. De wederdienst wordt vooraf besproken en kan van de ouders zelf of vanuit de naaste familie of kennissenkring komen. Denk bijvoorbeeld aan: twee weken camperhuur of een vakantiewoning aan zee, het schilderen van de kozijnen aan de buitenzijde van mijn woning, een voetreflex massage-abonnement, het actief verspreiden via social media, mond op mond reclame, het ontsluiten en inbrengen van nieuwe opdrachtgevers, etc, etc.

FOTO-SESSIE | wanneer is een sessie gratis, wanneer zijn er meerkosten
–  opnames in de studio van de fotograaf, zijn bij de prijs inbegrepen.
–  opnames in de eigen woning zijn wat duurder (ivm reiskosten en reistijd)
–  opnames van een duo portret met een van de (groot)ouders of gezinsleden zijn niet inbegrepen (bijkomende kosten duoportret)
–  opnames van bijvoorbeeld lachende poses of van eventuele duoportretten, kunnen tegen meerkosten nabewerkt en digitaal of als afdruk geleverd worden.