loading

ART FOR CARE

Stel dat de bestemming van Mise-en-scène-20-20 een verzorgingstehuis voor ouderen met beginnende dementie zou zijn. Stel dat het op een centrale plek zou hangen. Bijvoorbeeld in de hal, of de lift. En dat het met behulp van een begeleidende kaart voor familieleden en mantelzorgers tot dit soort gesprekken zou leiden:
1
Uitleg-object van Covid-regels
Kijk vader, moeder, zie je die mensjes daar? Die staan allemaal op afstand van elkaar. Dat moeten wij ook doen. We moeten op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Dat komt door het virus. Zij en wij doen dit om jou en iedereen te beschermen.
2
Visuele reminder van Covid-regels
Er is een virus op de wereld. Dat is besmettelijk. We moeten net als die poppetjes daar overal op veilige afstand blijven, etc.
3
Opstap tot stemming verbetering
Al die poppetjes bij elkaar staan in een kring. Ze vormen een groep. Ze staan weliswaar op afstand, maar ze staan niet alleen. Zie je die dame daar bovenaan, met dat witte truitje, die zwaait. En dat meisje daar zwaait ook! Ze kijken naar ons! Je wordt gezien of er wordt naar je gezwaaid…

THE PROOF OF THE PUDDING IS IN THE EATING…
Een afbeelding van dit troostbeeld als onderzoeks-object? Zeehondjes-robots hebben zoals bekend een enorm positief psychologische effect op ouderen met beginnende dementie. De miniatuur mens figuren op dit troostbeeld zijn natuurlijk klein en niet aaibaar. Maar het zijn onmiskenbaar mensen, dat brengt vereenzelviging misschien wat dichterbij. Wie weet wordt, dankzij de werking van de spiegelneuronen (speciaal type hersencellen) die we allemaal hebben, het zwaaien en gezien worden wel enigszins ‘gevoeld’ en ‘ervaren’. Maker Mirjam van den Haspel kan zich een nevenfunctie als onderzoeks-object goed voorstellen. Dit beeld op een kaart op tafel, als middel om te observeren en inventariseren of de gesuggereerde dialogen en projectie’s het gemoed inderdaad even omhoog tillen. En of de uitleg van de isolatie en afstand-regels steeds wat sneller weer herinnert en opgepakt wordt. Literatuur over de hersenen toont immers aan dat regelmatig ‘bewandelde neurologische paden’ resulteren in minder weerstand en steeds gemakkelijker te belopen zijn.

troostkunst_asterix_668

 

zie_de_ander_tekstje_2_doorklikpagina