2 juni 2015

KNSTMPPN op WIRED: spelen en ervaren!

 

Op donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 juni zal Mirjam van den Haspel van 16.00 – 17.30 uur op het Schouwburgplein in Rotterdam speelsessies verzorgen tijdens onderwijsfestival WIRED ROTTERDAM.

Tijdens het laatste jaar van de docentenopleiding werden studenten van de WDKA het bos in gestuurd met de opdracht: speel in op de actualiteit en ontwikkel een innovatief educatief produkt. Het begin van KNSTMPPN (kunst-meppen of kunst-mappen) startte met de onderzoeksvraag: is creativiteit een legitieme 21th C-skill? Werknemers van Donner, van hoger management tot magazijnmedewerker werd gevraagd: “In welke mate speelt creativiteit een rol in je dagelijkse werk?” De uitkomst was heel bemoedigend; bij 75% van de beslissingen komt creatief denken kijken. Associatief denken, werd daarom de insteek voor het product, waar dit kunstkaartspel uit is ontstaan. Het draait bij KNSTMPPN om het leggen van visuele (1pt) en inhoudelijke verbanden (2pt). In eerste instantie lijkt het alleen over kijken te gaan. Het is echter uiterst cognitief en gaat om het verkennen van invalshoeken en visies. De spelers nemen elkaar ‘bij de hand’ en mee in hun denken. Ze lopen (neurologisch gezien) eigen paden af, maar ook elkaars ‘paden’ en creëren met elkaar een web (map) van gedachtengangen. Ongemerkt en spelenderwijs leren de spelers open te staan voor andere manieren van denken. En voor elkaar! KNSTMPPN is dan ook een out-of-the-box-spel pur sang.

De speelsessies die op het letterlijk hoger gelegen Schouwburgplein gespeeld gaan worden, beschouwen we ook als een figuurlijk podium dat KNSTMPPN in staat stelt om een tastbaar vervolg te geven aan de stimuleringsprijs en verder draagvlak voor het spel te genereren. Bij dit makkelijk inzetbare, laagdrempelige spel, komt zoveel kijken, dat het vanuit educatief perspectief naast spel, tegelijk serious business is.

——————————

KNSTMPPN verbindt! Tijdens de speedsessies op WIRED wordt uitgelegd wat er zoal verbonden wordt, hoe het spel werkt én kunnen bezoekers het spel zelf spelen en ervaren dàt het werkt.

 

Post Details

Date

2 juni 2015

Leave a Comment